Gepensioneerden

Lola

SONY DSC
Naam: Amberley Lola Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 08-08-2015
Kleur: Abrikoos
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Teddy
Moeder: Sofie

Lola is een olijke dame met een groot hart. Af en toe ondeugend en selectief doof, maar veel harten stelend. Lola is met pensioen vanaf januari 2022, het moment waarop de pups uit haar laatste nest zijn vertrokken.

Hopelijk mag iedereen nog heel lang van haar genieten.

Google

Google Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Ylva Google Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 24-12-2014
Kleur: Cremè
Vacht: Fleece
Grootte: Medium
Vader: Shiraz
Moeder: Coco

Google is met pensioen sinds eind 2020, het moment waarop de pups uit haar laatste nest zijn vertrokken. In totaal heeft Google voor 40 nakomelingen gezorgd, verdeeld over 4 nesten. Uit haar laatste nest hebben wij Loulou aangehouden. Hopelijk gaat Loulou vanaf 2022 ook voor mooie nakomelingen zorgen.

Sinds februari 2015 woont Google in Egmond aan de Hoef en daar zal ze ook nu ze met pensioen is blijven wonen. Voor ons was Google een topper en ontzettend lief voor iedereen.

Hopelijk mag ze nog heel lang van haar rust genieten.

Sofie

Sofie Orange Aussie Dogs
Naam: Prudence Jolie Sofie Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 25-01-2013
Kleur: Goud
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Merlot
Moeder: Jolie

Sofie is met pensioen sinds eind november 2019. Samen met haar dochter Sara woont ze bij een lief gezin die dol op honden zijn. Het ging ons zeer aan het hart, maar wetende dat ze goed op haar plaatst is en nog een fijn leven voor zich heeft geeft dat toch voldoening. Wij zullen haar zeker missen, maar gaan op bezoek wanneer wij denken dat het van beide kanten goed zal gaan.

Sofie is op 5 mei 2014 goedgekeurd. Zoals de dierenarts vertelde; een perfecte hond waarbij alles zeer positief is. Met moeder Jolie als grote voorbeeld is het een geschenk om haar te mogen hebben en als nieuw lid van de roedel te kunnen inzetten. Wij kunnen niet in haar kijken, maar haar hart zal zeker zo goud zijn als haar vacht. 

Qua fysiek is Sofie eigenlijk de sterkste hond van allemaal en dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen wanneer je haar ziet. Ze is ijzersterk en vrijwel nooit ziek. Tot en met 2019 zullen wij Sofie nog in blijven zetten.

Regelmatig probeert ze om de roedelleidster te worden, maar dat wil maar niet lukken. Sofie is stapelgek op de baas en laat dat iedere dag wel even merken.

Ushi

Ushi Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Ushi Geisha Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 21-12-2013
Kleur: Zwart
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Merlot
Moeder: Coco

Ushi is met pensioen sinds september 2019.

Ushi is onze eerste fokteef die bij een gastgezin ging wonen en dat bevalt ons allemaal erg goed. Op het moment van schrijven is Ushi net gedekt voor haar derde nest en wat zijn we trots op deze meid. Gezien het zachte karakter hadden wij toch een beetje twijfels of Ushi naast een “huishond” ook als fokhond kon fungeren, maar daar is nu totaal geen sprake meer van.

De gastouder waar Ushi verblijft heeft zelf omschreven hoe Ushi is:

Ushi is 21 december 2013 geboren. Sinds 29 mei 2014 mag ik “we” het gastgezin zijn voor Ushi. Ushi is een hele lieve enthousiaste hond en wil door iedereen aardig gevonden worden.

Ze is erg nieuwsgierig en vindt het dan ook erg leuk om nieuwe activiteiten te ondernemen. Ze gaat dan ook als het eventjes kan altijd mee op pad. Ushi is een ondeugende meid, maar dat hoorde toen ook nog wel bij haar leeftijd. Ushi was naar andere dieren erg onderdanig bij de eerste ontmoeting, maar ze vindt het erg leuk om met andere dieren “honden” te spelen, als de speeltijd om is vindt ze dat dan ook weer erg jammer.

Het karakter van Ushi is erg goed. Ze gaat veel met kinderen om, ze laat alles toe net als haar moeder Coco. 

Ozzie

Ozzie Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Apollo Ozzie Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 24-12-2007
Kleur: Crème
Vacht: Curly fleece
Grootte: Medium
Vader: Knossos
Moeder: Prudence

Ozzie is op Kerstavond 2007 geboren uit de combinatie Prudence en Knossos.

Omdat Ozzie de eerste pup is die bij ons is geboren zal hij voor altijd een speciale plek hebben in ons hart, maar dat is zeker niet de enige reden.

Ozzie woont bij een erg lief gezin in Haarlem waar hij helemaal gelukkig is en alle aandacht krijgt. Wandelen in het park doet hij graag en ook zwemmen is een grote hobby van hem. Het karakter is zeer goed, hij is erg slim, luistert super, kortom de ideale huishond!!

Millie

Millie Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Olivia Millie Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 21-05-2012
Kleur: Cafe au lait
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Grizzly
Moeder: Emy

Milie is geboren op 21 mei 2012 en woont sinds 16 juli in Zweden bij een hele lieve familie. Millie is onze fokteef in Zweden. Onderhand hebben wij al veel puppies verkocht aan Zweden, Noorwegen en Finland, maar de mensen aldaar hebben toch liever een pup die in Zweden is geboren.

Millie is de dochter van Grizzly en Emy. Ze had eerst een mooie bruine kleur, maar uiteindelijk kreeg ze dezelfde kleur als haar vader, café au lait. Millie was een van de kleinste uit het nest, maar dat deerde haar niet om zich goed te wapenen tegen haar broertjes en zusjes. Ze was zeker niet de mindere en wist precies wat ze wel/niet wilde.

Millie heeft in 2017 haar laatste nest gekregen.

Coco

Coco Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: RA Unique Coco Chanel
Geboortedatum: 15-04-2012
Kleur: Creme
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Teddy
Moeder: Eve

Coco was bij ons sinds 17 juni 2012 en afkomstig van Rudzhi’s Apparition, maar geboren en getogen bij Rion en Geert de beste vrienden van Peter en Harja (R.A.) en helemaal gek op honden en dan met name de Australian Labradoodle. Coco was zoals verwacht heel goed opgevoed, gewend om met andere honden om te gaan en dacht dat ze dat bij ons ook zo kon doen, maar ze werd snel op haar plaats gezet. Hangen aan de oren werd niet getolereerd door de anderen, maar wel door Kyra. Kyra werd ook al snel haar grootste vriendin, waar Kyra ging was Coco.

Coco was een flinke tijd nog een ondeugende meid wat ook bij haar leeftijd hoorde. Toen ze bij ons kwam hadden we nog de pups van Emy rondlopen die op hun beurt weer aan de oren van Coco gingen hangen. Dit vond ze zelf ook niet prettig, maar het weerhield haar er niet van om dit toch te blijven doen bij de anderen. Nu is het al veel minder en weet ze haar plaats in de roedel. Tijdens de wandelingen moest ze echt afgeremd worden, want ze bleef maar rennen. Dit is nu erg veranderd trouwens.

Eind 2013 is Coco voor het eerst bevallen, in 2018 zal de laatste keer zijn. Coco is een guitig meisje dat met haar lip omhoog kan lachen wanneer ze aandacht wil. Af en toe probeert ze de roedel te leiden, maar dat krijgt ze maar niet voor elkaar. Eva danwel Henna laten op hun wijze zien wie er de baas is en daar moet ze zich naar schikken of ze wil of niet. Het karakter van Coco is zeer goed en ze is met name dol op kinderen. Niets is haar te dol en ze laat dan ook alles toe.

De puppycursus was te makkelijk voor haar waarna ze meteen werd overgeheveld naar de basiscursus. Haar cijfers waren indrukwekkend.

Coco woont sinds eind 2017 in Heemstede en heeft het enorm naar haar zin. Ze is zelfs zonder opleiding toegelaten om als therapiehond op te treden al verbaast ons dat niets.

Haar lach missen wij enorm, maar het doet ons goed dat ze in zo een lieve familie verder mag leven.

Eva

EVA
Naam: Gina Eva Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 11-11-2009
Kleur: Lavendel
Vacht: Fleece
Grootte: Medium
Vader: Loverboy
Moeder: Henna

Eva is de dochter van Henna. Qua grootte zijn ze vrijwel gelijk, maar Eva is wat tengerder dan haar moeder en ook sportiever. Het liefst speelt ze de hele dag met een bal of frisbee en kan dit tot blijven herhalen tot zij of liever gezegd wij erbij neervallen. Eva is voor ons het prototype van een hulphond. Niet dat wij dit nodig hebben (gelukkig maar), maar zij is zeer leergierig, behulpzaam en slim. De combinatie met Teddy (zie nest van Eva 2012) leverde vrijwel allemaal puppies op die zo als hulphond hadden kunnen worden ingezet. Dit was niet alleen de verdienste van Eva, maar ook die van Teddy die uit een hulphondlijn komt. Helaas bracht deze combinatie alleen zwarte pups, maar later kwamen daar mooie bruine pups uit toen wij Shiraz konden inzetten.

In de roedel was Eva haantje de voorste, maar daarbuiten vond zij het toch allemaal vrij spannend. Omdat wij altijd naar plekken gaan waar geen andere honden komen is het eerste contact met een vreemde hond in haar ogen behoorlijk eng, al went ze wel weer vrij snel. 

Inmiddels heeft Eva haar laatste nest gekregen en is ze met pensioen. Voor ons is dat erg lastig, maar wij gunnen het haar van harte dat ze de aandacht niet meer hoeft te delen met de andere honden. 

Ozzie

Ozzie Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Apollo Ozzie Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 24-12-2007
Kleur: Wit
Vacht: Curly
Grootte: Medium
Vader: Knossos
Moeder: Prudence

Ozzie is gecastreerd, maar zijn sperma hebben wij opgeslagen zodat wij er later eventueel nog gebruik van kunnen maken of het kunnen gebruiken voor een collega-fokker. Ozzie is op Kerstavond 2007 geboren uit de combinatie Prudence en Knossos.

Omdat Ozzie de eerste pup is die bij ons is geboren zal hij voor altijd een speciale plek hebben in ons hart, maar dat is zeker niet de enige reden.

Ozzie woont bij een erg lief gezin in Haarlem waar hij helemaal gelukkig is en alle aandacht krijgt. Wandelen in het park doet hij graag en ook zwemmen is een grote hobby van hem. Het karakter is zeer goed, hij is erg slim, luistert super, kortom de ideale huishond!!

Henna

Henna Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: doodleDogs Henna
Geboortedatum: 25-04-2008
Kleur: Chocolade
Vacht: Fleece
Grootte: Medium
Vader: Paradise Curly of Rutlands
Moeder: Sunset Hills Rare Vision

Henna is gepensioneerd en woonde sinds 8 november 2014 in Haarlem. Het begin is moeilijk, zowel voor Henna als voor ons.

Over Henna kunnen we inmiddels een heel boek schrijven. Toen Henna op zondag 25 oktober 2009 bij ons kwam met een speciale koerier vanuit Wales bleek ze nog nog totaal niet zindelijk te zijn. Gelukkig leerde ze snel om buiten haar behoeftes te doen en niet binnen. Henna was op dat moment hoogzwanger en amper twee weken later werd haar eerste nest geboren.

Henna is ontzettend lief, misschien zelfs te lief, en niet meer weg te denken uit onze roedel.In eerste instantie wilden Prudence, Jolie en Emy niets van haar hebben en deden net of ze er niet was. Wanneer Henna vrolijk naar één van hun toe kwam lopen keken ze gewoon de andere kant uit. Binnen een paar dagen was het wel over, maar het was gek om te zien dat ze Henna totaal negeerden.

Eten vind ze niet geheel onprettig en het liefst nog liggend ook. Lekker liggen bij je op schoot is haar favoriete bezigheid. Een boze stem is waar ze een hekel aan heeft, een vrolijke stem doet haar zichtbaar plezier.

Sinds eind maart 2012 is ze zelfs begonnen met acteren in de Nederlandse televisieserie Divorce die vanaf zondag 2 december 2012 werd uitgezonden. Een acteertalent is ze niet, maar haar rol is om een normale huishond te spelen en dat doet ze met verve.

Af en toe doet Henna heel erg gek en het lijkt of ze in haar vorig leven een zeehond is geweest. Nu speelt ze liever op het droge, maar getuige het filmpje hieronder kan het niet anders dat ze toch iets heeft meegekregen in haar genen.

Henna is op maandag 6 september 2021 overleden.

Kyra

SONY DSC
Naam: Kyra Emma Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 07-04-2011
Kleur: Cafe au lait
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Grizzly
Moeder: Emy

Sinds 10 november 2014 is Kyra met pensioen en woont ze bij een dochter van Eva. Tot onze blijdschap gaat het zeer goed en hebben wij ons geen beter huis kunnen voorstellen.

Kyra is geboren op 7 april 2011 uit het koppel Emy en Grizzly. Vanaf het eerste moment is Kyra de favoriet geweest van ons allemaal. Ondeugend was ze wel vanaf het begin en is ze eigenlijk nu nog wanneer we eens uit willen slapen en zij wakker is. Ze gaat dan op onderzoek uit en als we iets niet hebben opgeruimd is de kans groot dat zij dat onderhand voor ons heeft gedaan, alleen het resultaat in de vuilnisbak gooien is iets wat ze nog moet leren…..

De conditie heeft ze van haar vader overgenomen. Ze kan blijven rennen en springen en het lijkt wel dat ze niet moe is te krijgen. Ze kan heel makkelijk op het laatste moment over een hindernis (lees hond) heen springen en meteen weer vol in galop verder rennen. Als mens kan je hier best jaloers om zijn.

Kyra is erg lief en een gevoelig beestje. Een harde stem vind ze op z’n zachts gezegd onprettig, maar een vrolijke stem doet haar meteen kwispelen. Omdat wij altijd alleen met de honden op pad zijn vindt ze een andere hond buiten raar, want in haar gedachten lijkt het wel of onze roedel de enige honden op de wereld zijn. Aan ons nu de taak om haar meer te laten wennen aan andere honden. Dit ook omdat ze begin 2013 in ons fokprogramma ingezet zal gaan worden.

Regelmatig sliep Kyra bij Fabiënne op de kamer en dat vonden beiden erg fijn. Sinds Coco bij ons woont werd zij haar beste maatje en werden ze vrijwel onafscheidelijk. Overdag lagen ze altijd samen te slapen.

Grizzly

SONY DSC
Naam: Grizzly Bear Orange Aussie Dogs
Geboortedatum: 11-11-2009
Kleur: Cafe au lait
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Loverboy
Moeder: Henna

Grizzly is de broer van Eva en ontzettend lief. Buiten zijn karakter is hij ook nog een schoonheid en een prettige verschijning.

De eerste jaren heeft Grizzly bij ons thuis gewoond, maar toen hij eenmaal de genoegens van het andere geslacht had ontdekt werd dat steeds moeilijker. In het begin plaatsten we Grizzly tijdens de loopsheid van de dames bij familie of een aankomende pupkoper die op deze manier meteen kon testen, maar sinds eind 2011 woont Grizzly bij een gezin waarvan de dochter bevriend is met Fabiënne onze dochter. Voor Fabiënne was (eigenlijk nog steeds) het wel moeilijk om Grizzly uit huis te plaatsen, maar gelukkig ziet ze hem nog vrij regelmatig. Grizzly sliep altijd bij haar op de kamer, nu mag Kyra dat regelmatig doen.

Naast onze eigen dames heeft Grizzly inmiddels ook een aantal keer een dame van Rudzhi’s Apparition gedekt.

De kleine beer is op 6 maart 2020 overleden nadat er een grote tumor bij zijn hart was geconstateerd.

Jolie

SONY DSC
Naam: Rutlands WH Jolie Femme
Geboortedatum: 12-12-2006
Kleur: Goud
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Shamus
Moeder: Prudence

Op zaterdag 25 mei 2013 is Jolie vertrokken naar haar nieuwe familie. Wij zijn erg blij met haar nieuwe woonomgeving en hebben er alle vertrouwen in dat ze alle liefde zal krijgen in het gezin dat wij hebben uitgekozen. Natuurlijk doet het pijn om de laatste hond die wij uit Australië hebben gehaald te zien vertrekken, maar als je ziet hoeveel dierenliefde de nieuwe eigenaren uitstralen dan wordt de pijn snel minder. Ze krijgt nu alle aandacht voor zichzelf terwijl ze die eerst moest delen.

‘Rutlands WH Jolie Femme’ is onderhand een stuk rustiger geworden dan toen ze bij ons kwam op 5 december 2007. Eind 2012 zal ze haar laatste nest krijgen waarna ze met pensioen zal gaan. Dit zal voor ons weer erg moeilijk worden gezien haar zachte karakter richting ons. Zelf heeft ze het idee dat ze de roedelleidster is sinds het vertrek van Prudence, maar daar denken de anderen toch anders over. Haar ouders zijn Rutlands Lil Shamus en Rutlands Lil Prudence. Zoals de naam al zegt zijn ze allebei eveneens afkomstig van Rutland Manor en is Prudence haar moeder.

Tijdens het bezoek aan Australië heb ik Jolie zelf uitgezocht. De keuze was (zoals bij iedere hond) niet makkelijk, maar haar enthousiasme en plezier maakte de keuze een stuk makkelijker. Jolie was zeer vrolijk aldaar, maar de reis naar Nederland heeft haar een flinke knauw gegeven. Het vrolijke meisje kwam aan in een houten kooi en werd door het personeel van de luchthaven op de stoep gezet waar diverse vrachtwagens langsreden, kortom ze was doodsbang toen wij haar uit de kooi haalden. In het begin was Jolie erg angstig voor alles en nog wat. Dit varieerde van een vuilniscontainer tot een stilstaande scooter. Ons eerste wandeling was voor Jolie een enorme belevenis en ze had er in het begin overduidelijk geen plezier in. Natuurlijk is ze inmiddels helemaal gewend, maar harde knallen doen haar nu nog verstijven, maar gelukkig niet meer zo erg als in het begin.

Rutland Manor heeft in haar ontwikkelingsprogramma voor vachtverbetering de zachte lijn van de Irish Soft Coated Wheaten geïntroduceerd in de Australian Labradoodle. Jolie is één van deze prachtige resultaten en dat vind je zeker terug in de zachte vacht. Op dit moment bestaat zelfs meer dan de helft van de (toekomstige) fokhonden van Rutland Manor uit Australian Labradoodles/Cobberdogs met een infusie van de Irish Wheaten. Wij zijn trots de eerste fokker te zijn in Nederland die deze lijn bezat en daar nog steeds veel plezier aan beleeft.

Het is zeer frappant dat er in Nederland, zichzelf fokkers noemende figuren, een oordeel hebben over het karakter van deze fokhonden en lukraak iets schrijven/kopiëren, terwijl ze er zelf totaal geen ervaring mee hebben. Meer over deze infusie kunt u hier lezen.

Emy

SONY DSC
Naam: Rutlands Edelweiss (Emy)    
Geboortedatum: 19-05-2006
Kleur: Crème
Vacht: Fleece
Grootte: Miniatuur
Vader: Phoenix
Moeder: Shasta

Emy was onze eerste aankoop toen wij besloten te gaan fokken, maar op het moment dat alles was geregeld bleek Emy (toen nog rondhuppelend als Edelweiss) te ver in haar zwangerschapsweken om te mogen vliegen. Wij hadden geen andere keuze dan te wachten totdat ze was bevallen en haar pups waren vertrokken om naar ons toe te vliegen. Omdat ik mezelf goed wilde voorbereiden op het aankomende beroep als fokker van dit tot dan vrijwel onbekende ras, ben ik naar Australië vertrokken en heb toen kennis kunnen maken met Edelweiss. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat Edelweiss niet de naam was die wij wilden roepen tijdens het wandelen en werd Edelweiss door ons omgedoopt tot Emy.

Op 17 januari 2008 is Emy bij ons komen wonen en voor zover wij kunnen zien aan Emy tot ons wederzijds genoegen. Emy is erg lief en ligt graag met haar kop bij je op schoot. Ze is geen type dat achter ballen aan rent vandaar dat wij onze zoektocht meer hebben gericht op een wat ouder stel. Dit is goed gelukt en Emy heeft ons gaan verlaten op 27 oktober 2012. We hebben nog regelmatig contact en het gaat gelukkig heel goed met haar.

Prudence

Prudence Orange Aussie Dogs Australian Labradoodle
Naam: Rutlands Lil Prudence
Geboortedatum: 27-04-2005
Kleur: Creme
Vacht: Wol
Grootte: Miniatuur
Vader: Beau Rouge
Moeder: Sara

Prudence is op 6 december 2007 bij ons komen wonen. Net te laat voor Sinterklaas, maar die had wel wat cadeautjes voor haar achtergelaten.

Op het moment van arriveren was Prudence ruim vijf weken zwanger, maar zonder problemen was ze zeer snel gewend. In Australië vond ik haar eerlijk gezegd niet de perfecte hond waar wij naar op zoek waren, maar eenmaal bij ons bleek ze heel snel de harten te kunnen veroveren. Op 24 december 2007 beviel ze van zes pups waarvan Ozzie de eerste pup was die wij in onze handen hadden. Prudence bleek een geweldige moeder te zijn die haar pups heel goed verzorgde en met heel veel liefde.

Na het vertrek van de pups hebben wij haar geschoren en toen bleek er een hele andere hond tevoorschijn te komen en een stuk knapper dan eerst. Netjes om de plassen heen lopen, een hekel hebben aan regen, af en toe een tutje, maar dan ook weer een bitch. Prudence was de roedelleidster bij uitstek met een sterke eigen wil.

Sinds 12 december 2011 woonde Prudence bij een lief gezin in Zeist tot wederzijds genoegen. Een half jaar na haar vertrek hebben we Prudence bezocht en leek ze ons bijna niet meer te kennen. Aan de ene kant natuurlijk goed, maar toch ook wel weer een gek idee.

Op 30 augustus 2021 hebben ze Prudence laten inslapen. Met 16 jaar en 4 maanden een mooie leeftijd, maar toch doet het zeer.