Infusies Australian Labradoodle

Niet bij iedereen is bekend dat de Australian Labradoodle niet alleen een kruising is tussen de Labrador Retriever en een Poedel, maar dat er ook meerdere andere rassen in gefokt zijn. Bij de start van het verder ontwikkelen van de uiteindelijke Australian Labradoodle werd een Ierse Water Spaniël toegevoegd, omdat de eerste kruisingen allemaal crèmekleurige pups had gebracht en met deze eerste infusie deed ook de bruine en zwarte kleur zijn intrede. Naast de nieuwe kleur werd ook het hyperactieve karakter een stuk minder.

Deze kruisingen waren allemaal aan de grote kant, waarna werd besloten om een miniatuur Poedel toe te voegen. Dit had in eerste instantie niet het gewenste resultaat, omdat er diverse formaten ter wereld kwamen, maar na het inbrengen van de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël werd de kleine variant pas stabiel en kon van hieruit verder gewerkt worden aan de diverse maten.

Het laat zich raden dat de kruising tussen een miniatuur en een standaard kruising leidde tot de medium formaat. De infusies met de kleinere rashonden brachten daarnaast een welkome verbreding van de genetische variatie.

Omdat de vraag naar deze inmiddels zeer populaire honden op gang kwam en deze met name richting Amerika vertrokken moest er meer worden gefokt en werd af en toe de Poedel weer ingezet met het reslutaat dat er weer meer krullen tevoorschijn kwamen en de honden meer ‘Poedelig’ werden. Voor Beverley Manners de reden om een nieuwe variant in te gaan fokken, voor Angela Cunningham (de dochter van Beverley) een reden om hier niet mee door te gaan.

Veel meer over de ontwikkeling van het ras kunt u lezen op de site van ALFA-Europe.

Gelukkig voor ons werd in 2004 de laatste infusie toegepast in de ontwikkeling van de Australische Labradoodle bij Rutland Manor. Twee zorgvuldig geselecteerde Ierse Soft Coated Wheatens werden in het ras toegevoegd.

De belangrijkste reden om dit te doen was het verminderen (het liefst helemaal uitsluiten) van de chronische oorontsteking wat helaas een zwak punt is bij veel Australian Labradoodles, de versterking van de rug en lenden en andere wat mindere punten die in de genen zitten. Jolie is het perfecte resultaat, nog nooit (afkloppen) heeft zij problemen gehad met bovengenoemde punten.

WH Jolie Femme

Het mooie resultaat van de laatste infusie: Jolie